Skip to content

De afgelopen ledendag van 18 november vorig jaar werd gesierd door twee inspirerende workshops door experts. De informatie die tijdens deze bijenkomsten is gedeeld, willen we jullie natuurlijk niet onthouden. Vandaar een korte samenvatting. 

Workshop Mindfulness 

Maaike Hofsommer is yogadocente en eigenaar van House of Metta. Zij verzorgde de goed bezochte workshop over mindfulness-meditatie. 

Mindfulness is een term die de afgelopen jaren steeds meer bekendheid heeft gekregen. Maar wat is dit nu precies en wat kan dit voor patiënten betekenen?  

Mindfulness is een manier van in het leven staan die gekenmerkt wordt door drie pijlers: gerichte aandacht, focus op het hier en nu, en oordeelloosheid. Om deze kwaliteiten te ontwikkelen kun je verschillende meditaties doen. Tijdens de ledendag hebben we geoefend met twee bekende mindfulness-oefeningen: ‘3 minuten ademruimte’ en de zintuigenoefening waarbij we een rozijn onderzocht hebben.  

Na het doen van deze oefeningen merkten de deelnemers verschillende dingen op. Men voelde zich meer ontspannen in het lijf. De focus geeft rust. En door meer mindful te leven, ervaart men meer keuzemomenten door de dag heen. Zo geeft dit de mogelijkheid om je lijf meer te ontspannen en beter voor jezelf te zorgen. Ook waren er mindere prettige maar waardevolle ervaringen. De strijd met pijn werd meer voelbaar, evenals het verdriet wat dit oplevert. Ook ervaarden deelnemers de oefeningen op verschillende manieren. Wil je thuis meer mediteren? Zoek vooral naar een oefening die goed bij jou past. 

De ervaring leert dat door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, de winst hiervan groter wordt. Zelf aan de slag? De tip van Maaike is om een vast moment op de dag te kiezen waarop je mindful aanwezig bent. Voor haar is dat tandenpoetsen.  

Wil je liever oefenen met begeleide meditaties, zoals de 3 minuten ademruimte? Download dan de gratis versie van de Insight Timer app. Hierop zijn ruim 100.000 meditaties te vinden in diverse talen. Hier vind je vast iets wat bij je past.  

Workshop re-integratie 

Menno van der Meer is arbeidsdeskundige en eigenaar van Step by Step priority. Hij gaf inzicht in het proces rondom arbeid en ziekte.  

Soms is het niet meer mogelijk om je huidige werk uit te voeren doordat je ziek bent geworden. Het vinden van een nieuwe, passende baan kan dan een uitdaging zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen en kan een arbeidsdeskundige je helpen. Uitgaand van wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, kijkt deze persoon samen met jou of er een passende functie bij jouw huidige werkgever mogelijk is. Als dit niet het geval is, onderzoek je samen of er een nieuwe functie elders mogelijk is. Want de juiste persoon op de juiste plaats, dat is voor alle betrokken partijen belangrijk! 

Mocht het binnen twee jaar na ziekmelding niet gelukt zijn om een nieuwe passende functie te vinden, kun je een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. De status van uitkeringsgerechtigde brengt een aantal rechten met zich mee, maar ook plichten. Het is belangrijk dat je je goed laat informeren om verassingen te voorkomen. Meer informatie: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering. 

Back To Top