Skip to content

Lichamelijke symptomen

  • De meest voorkomende klacht is botpijn in het borstbeen, de sleutelbeenden of de bovenste ribben. Deze pijn kan de slaap verstoren.
  • Soms hebben patiënten last van roodheid en zwellingen op het borstbeen, de sleutelbeenderen of de bovenste ribben. Dit kan vanaf de buitenkant zichtbaar zijn, maar dit is niet altijd het geval.
  • Er zijn mensen die ook botklachten hebben in hun kaak of wervelkolom.
  • Naast de botpijn kan er ook meer verspreide pijn ontstaan in de schouder- en nekregio. Die pijn is voelbaar bij bewegingen als tillen, aankleden, omdraaien in bed en autorijden. Ook kan er pijn optreden bij activiteiten waarbij de armen omhoog gehouden worden, zoals ramen lappen en de was hangen. Er kan ook stijfheid optreden van de betrokken spieren en gewrichten. De bewegelijkheid van de schouder neemt door pijn en zwelling vaak af.
  • Zo’n 50 procent van de patiënten heeft last van puistjes op de huid van de handpalmen en voetzolen (pustulosis palmoplantaris of PPP). Deze huidklachten kunnen gelijk met de botklachten optreden, of juist eerder of (veel) later.
  • Bij zo’n 25 procent van de patiënten treedt artritis op. Dit is een acute ontsteking van een of meer gewrichten op plekken als de elleboog, pols, knie, SI-gewricht, of enkel.

Niet-lichamelijke symptomen

De pijnklachten en verminderde beweeglijkheid veroorzaken bij een deel van de patiënten vermoeidheidsklachten. De pijn kan het ook moeilijker maken om werk of hobby’s te blijven uitvoeren. Mede doordat het lang kan duren voordat de diagnose is vastgesteld en de ziekte zeldzaam is, voelen sommige patiënten zich eenzaam, niet gehoord of somber.

Back To Top