Skip to content

Zo beïnvloedt het weer (uw) reumaklachten

Het weer speelt bij zo’n 80 procent van de mensen met reuma een grote rol. Bij koud en vochtig weer is de kans groot dat de reumaklachten toenemen. Ook een snelle daling van de luchtdruk en onweer zijn ongunstig. Warme en droge condities bieden juist verlichting van de reumaklachten. We leggen in dit artikel uit waarom dat zo is.

Reuma is een verzamelnaam voor allerlei chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren of pezen. Zo’n twee miljoen mensen hebben last van reuma. De meesten hebben last van pijn, stijfheid en vermoeidheid in gewrichten of spieren.

Vochtig en koud weer ongunstig

Botten en spieren hebben een verschillende dichtheid ten opzichte van elkaar. Tijdens schommelingen in temperatuur en vochtigheid kan de pijn verergeren, doordat de gewrichten en spieren niet allebei evenveel uitrekken of samentrekken.

Als het koud en vochtig is hebben veel mensen met reuma meer pijn en last van stijfheid. Bij koud weer is de doorbloeding minder goed. Ook geldt dat bij een hoge luchtvochtigheid de klachten verergeren. De wetenschap heeft nog geen duidelijke oorzaak vastgesteld daarvoor. Een mogelijke verklaring is dat je lichaam meer vocht vasthoudt bij een hoge luchtvochtigheid. Dit zou de druk op spieren en gewrichten kunnen verhogen. Wanneer het warm en droog is, worden de dagelijkse reumaklachten verzacht. De warmte zorgt namelijk voor een betere doorbloeding.

Vochtig weer is dus ongunstig voor mensen met reuma. Koud en mistig weer is daadwerkelijk slecht voor hen.

De invloed van onweer en luchtdrukdalingen

Een snelle luchtdrukdaling zorgt ervoor dat vliezen en vloeistoffen in gewrichten uitzetten. Het al ontstoken en opgezwollen weefsel van reumapatiënten komt dan nog meer onder druk te staan, waardoor de pijn toeneemt. Dit is ook de reden waarom sommige mensen met reumatische aandoeningen in het vliegtuig meer pijn ervaren. In de cabine van een vliegtuig is de luchtdruk een flink stuk lager dan op de grond. Onweersbuien veroorzaken eveneens drukschommelingen in de atmosfeer.

Dit weer is het meest ongunstig voor reuma

Bekijk de reuma-weersverwachting op weeronline.nl (zie Weercijfers > Reuma), of download de Weeronline-app. De reumaverwachting laat zien of naar aanleiding van het weer meer of minder pijn valt te verwachten. De app kun je downloaden op je mobiel.

Tips voor mensen met reuma bij koud en vochtig weer:

  • Kleed jezelf goed aan.
  • Draag een winddichte jas, om je lichaamswarmte vast te houden.
  • Gebruik handschoenen en een muts wanneer het echt koud is.
  • Draag kleding in laagjes. Zo isoleer je het lichaam optimaal.
  • Zorg dat het in huis warm is, maar zorg wel voor voldoende ventilatie. De vochtigheid kan anders hoog oplopen en klachten veroorzaken.
  • Ventileer je huis en zorg voor een lage luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door middel van airco.
  • Droog geen kleding in huis, want dan stijgt de luchtvochtigheid.

Bron: https://www.weeronline.nl/nieuws/dit-weer-ishet-meest-ongunstig-voor-reuma

Foto: Jannes Wiersema

Back To Top