Skip to content

Door: Anda Kars en Florine Kerkmeer

Dagelijks pijn: we hebben allemaal onze eigen ervaringen. We nemen medicatie of zoeken een weg in alternatieven. In dit artikel willen we jullie informeren over een vorm van pijnbestrijding zonder pillen: TENS. 

Wat is TENS?

Een TENS-apparaat is een draagbaar apparaatje op batterijen, met twee kabels waaraan twee of vier elektroden zitten. Deze elektroden plak je op de huid.

TENS staat voor ‘transcutane elektrische neurostimulatie’. ‘Transcutaan’ betekent: ‘door de huid heen’. Bij een TENSbehandeling geven de elektroden zwakke elektrische stroompjes door de huid heen aan de zenuwen. De behandeling heet ook wel zenuwstimulatie. De TENSbehandeling is veilig en doet geen pijn.

Door de elektrische stroompjes werken de pijnzenuwen minder goed. Daardoor voel je minder pijn. Ook maakt het lichaam door de behandeling meer endorfine aan. De endorfine werkt als een soort pijnstiller en zorgt ervoor dat je minder last hebt van de pijn. De oorzaak ervan gaat niet weg door de behandeling. Het is dus altijd symptoombestrijding, maar het helpt wel om te ontspannen en daadwerkelijk minder pijn te ervaren zonder medicijnen.

De effecten van TENS op je lichaam zijn:

  • Spierontspanning;
  • een ‘verstoring’ of afleiding van de pijn, waardoor je minder pijn ervaart;
  • de aanmaak van lichaamseigen pijnstillende stoffen, zoals endorfine.

Zo voelt het gebruik van TENS

Nadat je de twee elektroden op je lichaam plakt, kies je zelf wanneer je hem aanzet. Je regelt handmatig de sterkte van de stroompjes en kunt kiezen uit diverse programma’s, waaronder ontspanning, pijnbestrijding of spierherstel. In het begin prikken de stroompjes een beetje. Langzaam begint het gebied waar je pijn ervaart anders aan te voelen en beleef je het meer als een prettige tinteling. De stroompjes leiden je aandacht écht af van de pijn. Bij sommige programma’s voel je je spieren afgewisseld aanspannen en ontspannen. Raar, maar ook wel lékker raar – het heeft iets weg van een massage.

Je kunt de elektroden bijna overal op je lichaam plakken waar je pijn voelt: op het sleutelbeen, op de schouders, in de nek, op de SI-gewrichten in de lage rug of op het borstbeen. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar: je kunt bijvoorbeeld vier kleine elektroden tegelijk gebruiken, of twee grote. Er wordt nadrukkelijk aangegeven waar je de TENS niet moet plaatsen, zoals op de hals. Elk programma stopt vanzelf.

TENS-TO-GO

TENS is draagbaar en niet groter dan een walkie-talkie, waardoor je hem op allerlei momenten vrij onzichtbaar kunt gebruiken. De elektroden verberg je makkelijk onder je kleding en het apparaat zelf draag je om je hals of in een tasje. Wij hebben TENS gebruikt op het werk, in de auto, tijdens het winkelen en liggend in bed (niet tijdens het slapen!).

Eindconclusie

TENS werkt en helpt je door periodes met erge pijn heen. Het overtreft onze verwachtingen. Het helpt je te ontspannen en lijkt daardoor ook echt de pijn te verminderen. Heel erg fijn om in huis te hebben. Wij vinden het een echte aanrader voor mensen met CNO-SCCH!

Zo krijg je TENS

Zorg dat je via je huisarts verwezen wordt naar een pijnpoli. Daar krijg je goede instructies voor het gebruik van TENS. Eventueel kan je via je verzekering kijken waar je het snelst terecht kan. De kosten worden meestal vergoed.

Back To Top