Skip to content

Pijn kan onvermijdelijk zijn, maar hoe we ermee omgaan, dat is aan ons
Schrijver: Jon Kabat-Zinn

We weten dat mindfulness kan helpen om stress te verminderen – maar helpt het ook om om te gaan met (soms zelfs allesoverheersende) fysieke pijn?

In het boek Mindful mediteren tegen pijn laat Jon Kabat-Zinn ons de basisbeginselen zien en deelt hij wetenschappelijk onderbouwde meditaties van zijn methode. Iedereen die (chronische) pijn ervaart, kan deze meditaties makkelijk toepassen in het dagelijks leven, als
toevoeging op welke medische behandeling dan ook. Voor extra ondersteuning zijn de meditaties ook als audiobestanden online beschikbaar.

Leer hoe je mindful ademt en bewust in het moment kunt zijn, onderzoek hoe je vriendschap sluit met je gedachten en emoties, ontdek hoe je omgaat met intense sensaties, en omarm mindfulness in je dagelijkse leven als een nieuwe manier van zijn.

‘Pijn, vooral chronische pijn, zie je al snel als je ergste vijand. Maar het heeft de potentie om jouw leraar te worden, en uiteindelijk zelfs je bondgenoot en vriend als je er aandachtig naar leert luisteren.

Jon Kabat-Zinn, PhD, is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de University of Massachusetts Medical School, waar hij in 1979 de wereldberoemde Mindfulness-Based Stress Reduction Clinic oprichtte. Dat programma ontwikkelde hij voor patiënten met chronische pijn, waarbij medicatie of operaties geen uitkomst boden. Mindfulness bleek dat wel te doen. Hij is auteur van 15 boeken, waaronder de
internationale bestseller Waar je ook gaat, daar ben je. Zijn boeken zijn in meer dan 45 talen wereldwijd verschenen.

Back To Top