Skip to content

Afgelopen zomer nam ik op een chic bedrijfsfeestje deel aan een mini-workshop ‘Breathwork’. Een nogal hip verschijnsel dat ik overal tegenkwam, maar waarvan ik eigenlijk niet zoveel afwist. Na afloop sprak ik met een van de ademcoaches die me vertelde dat hij, door het regelmatig beoefenen van ‘breathwork’, van zijn psoriasis af was gekomen. Omdat het breathwork gunstige effecten heeft op het imuunsysteem.

Ik wist niet wat ik hoorde. Kan dat?! Ik heb zelf ook psoriasis. Net als 53% van alle CNO-SCCH patiënten, die naast naast botontstekingen óók last hebben van ‘PPP’ (palmoplantar pustulosis), een vorm van psoriasis die op handpalmen en voetzolen voorkomt. Een hardnekkige aandoening die volgens artsen niet te genezen is. Mijn aandacht was gewekt. Hier wilde ik meer van weten. Sterker, ik zou er alles voor over hebben om op een natuurlijke manier mijn auto-immunziektes aan te pakken. De volgende dag kreeg ik dit bericht: Hi Florine, ik denk ik kom nog even bij je terug. Lang verhaal kort; er zijn drie pijlers die je enorm gaan helpen, mits echt geïntegreerd in je dagelijkse routine.

    1. Koudetraining (koude douche, freezelab of ijsbaden)
    2. Ademhalingsoefeningen. Door regelmatig op de juiste maar vaak ook andere manier te gaan ademen, gaat het energieniveau omhoog, wordt het lichaam ontgift, het immuunsysteem versterkt en komt het zenuwstelsel in balans. Ademhalingsoefeningen blijken de ontstekings- of inflammatiewaarden sterk omlaag te brengen. Door de ademhalingsoefeningen verandert de chemische samenstelling van het bloed, dat dan veel adequater kan omgaan met ziekteverwekkers die er niet thuishoren. Immuuncellen werken beter. Voorwaarde is dat je geest wakker is en herkenning plaatsvindt.
    3. Mentaal. 1 en 2 werken niet als je daarna op de oude voet voortgaat. Het is de bedoeling de methode te adopteren en te erkennen dat we door een verkeerde leefwijze chronische tekorten opbouwen. Dat moeten we veranderen, maar die investering valt in het niet bij het resultaat. Daarbij is het onderbewuste in hoge mate verantwoordelijk voor hoe ons lichaam zich gedraagt. In ons onderbewuste liggen verschillende dingen opgeslagen die een negatieve invloed hebben op dat gedrag. Transformative ademsessies geven je weer toegang tot het onderbewuste, wat een bijzonder helende werking heeft. Ik kan je begeleiden en denk dat het veel voor je zou kunnen betekenen. Voel je uitgenodigd en welkom. Voor nu een hele fijne avond.

 

Naast de ‘diepere transformatieve ademhaling’ (waarbij je in een soort trance raakt en contact maakt met
je onderbewustzijn), zou je vooral de eerste twee pijlers kunnen herkennen als de Wim Hof Methode. Een methodiek die een grote impact heeft op het imuunsysteem. Daarover blijkt veel te vinden op internet, ook over de werking ervan. Zo stelden onderzoekers van het RadboudUMC in 2014 na het onderzoeken van de effectiviteit van deze methode al vast dat ‘met simpele technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude je het autonome zenuwstelsel kunt activeren en de reactie van je immuunsysteem kunt remmen.

Tv-programma Radar bijvoorbeeld, laat Bianca (44) aan het woord, die negen jaar geleden de diagnose reumatische artritis kreeg. Het gevolg: erg vermoeid, pijn, weinig kracht en chronische ontstekingen. Omdat Bianca zoveel last heeft van haar klachten en het innemen van grote hoeveelheden medicatie haar ook tegen staat, kijkt ze naar andere opties. Ze gaat heel voortvarend aan de slag met de Wim Hof Methode en kan al na twee maanden van de medicijnen af. Ze is inmiddels gestopt met de method, maar blijft koud douchen en ademhalingsoefeningen doen, en af en toe neemt ze een ijsbad. Ze hoeft nu nog maar een twaalfde van de medicatie te gebruiken die ze eerder gebruikte.

Sinds mijn eerste kennismaking tijdens die workshop ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de effecten van ademhaling en kou op het lichaam. Sommige van onze leden gaven mij aan de methode toe te passen vanwege de pijnstillende werking ervan. Daarom deel ik graag meer informatie over de methode en de werking ervan.

Wat is de Wim Hof Methode?

Het is een steeds meer wetenschappelijk onderzochte en onderbouwde methode die bestaat uit drie onderdelen: een ademhalingstechniek, blootstelling aan de kou, en mindset. Die drie samen blijken een gouden formule. Het heeft inmiddels de levens veranderd van oneindig veel mensen, overal op aarde.

Wat zijn de voordelen van de Wim Hof Methode?

De Wim Hof Methode komt met een waslijst aan voordelen, zowel fysiek als mentaal. Met name mensen met stressgerelateerde klachten en auto-immuunaandoeningen (ook vaak stressgerelateerd) hebben erg veel baat bij dagelijkse beoefening. In een notendop, zijn de voordelen van de methode:

  • Je versterkt je immuunsysteem
  • Je verbetert de werking en de flexibiliteit van je zenuwstelsel, je lichaam leert beter schakelen tussen inspanning en ontspanning
  • Je bent je lichaam aan het ontzuren en remt ontstekingen
  • Je zorgt voor meer mentale kracht en optimale focus
  • Je voelt je energieker en blijer!

Waarom wil je in een ijsbad stappen, wat zijn daar de voordelen van?

Een ijsbad is hartstikke goed voor je, veel makkelijker dan je denkt en komt met een legio aan voordelen. Zo vermindert het ontstekingen en verbetert het het herstel van je lichaam. Dit heeft te maken met de samentrekking (wanneer je erin stapt) en uitzetting (wanneer je eruit komt) van bloedvaten. Sowieso verbetert dit je vasculaire systeem van hart- en bloedvaten, maar het stimuleert ook je lymfestelsel, dat verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Door de training van je bloedvatensysteem, wordt je bloedstroom verhoogd. Zo kunnen al je cellen beter van voedingsstoffen worden voorzien en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Dit bevordert het zelfhelend vermogen en de algehele gezonde werking van je lichaam.

Op mentaal vlak word je ook sterker. Je daagt je lichaam uit door jezelf bloot te stellen aan een enorme spanning en prikkel, waardoor je veerkrachtiger wordt – zowel in het ijsbad als bij uitdagingen in de toekomst.

Waarom wil je de Wim Hof ademhaling doen voordat je een ijsbad instapt?

Je adem bewust gebruiken is dé manier om je erop voor te bereiden. Dankzij je adem kun je controle krijgen over de reactie van je lichaam én je geest tijdens de ervaring. Ten eerste is er het mentale aspect. Het doen van de Wim Hof ademhalingsoefening haalt je razendsnel uit je hoofd, uit je eindeloze to-do-lists en stroom van gedachten. Dankzij de adem krijg je focus, scherpte, het brengt je volledig in het nu. Ten tweede zorgt specifiek de Wim Hof Methode voor een betere balans tussen zuurstof en kooldioxide en een optimale zuurtegraad in je lichaam. Je brengt jezelf in optimale conditie.

Hoe beïnvloedt de Wim Hof Methode je zenuwstelsel en je reactie op stress?

Dankzij de Wim Hof Methode train je de flexibiliteit van je zenuwstelsel, iets wat je gaat helpen om kalm(er) te blijven in het ijsbad. En – als je het vaker doet – in elke situatie in je leven. Bij de Wim Hof ademhaling ga je in eerste instantie heel snel en intens ademen, als een soort hyperventilatie. Dit stimuleert de stressrespons in je lijf, je maakt een enorme stoot adrenaline aan. Juist op het moment dat je lichaam denkt: ‘Let’s go!’, trap jij op de rem. Want je stopt dan tijdelijk met ademen, in Hof-termen: de retentie. Soms wel drie minuten lang. Je geeft zo je systeem het signaal om kalm te blijven in het heetst van de strijd. Je gaat abrupt van volledig ‘aan’ naar complete ontspanning.

Bij chronische stress sta je altijd ‘aan’ en lukt het je niet meer (volledig) te ontspannen. De gevolgen van altijd aan staan zijn eerst te merken in allerlei spanningsgerelateerde klachten (zoals onrust, kort lontje, duizeligheid, slecht slapen, weinig concentratie, spastische darmen, etc). Kom je nooit meer tot die echte ontspanning, tot rust en herstel, dan val je op een gegeven moment om. Een computer die altijd aanstaat loopt op een gegeven moment ook vast.

Met de Wim Hof ademhalingstechniek train je (onder meer) je zenuwstelsel om weer gezond en flexibel
te worden, zodat je ook die diepe ontspanning weer kunt bereiken en je systeem makkelijker kunt switchen tussen aan en uit. Je zult beter kunnen omgaan met elke vorm van stress in je leven.

Hoe gebruik je je ademhaling terwijl je in een ijsbad zit?

Onder stress – zoals in een ijsbad – wordt je ademhaling korter en oppervlakkiger. Maar als je dan gaat ademen alsof alles oké en veilig is, dus rustig en beheerst, kun je ontspannen. De truc is je adem vertragen, met name je uitademing. Hierdoor activeer je de kant van je zenuwstelsel die voor rust en herstel zorgt en jou een veilig gevoel geeft. En zo ben je dus – door kalm te blijven ademen – in staat te ontspannen in een ijsbad. Veel mensen noemen het een levensveranderende ervaring

Moet je per se in een ijsbad om de voordelen te ervaren?

Een ijsbad is iets wat je wilt meemaken. Het is een overwinning. Maar om de voordelen van de Wim Hof Methode te ervaren, doet een koude douche ook wonderen. (Bouw rustig op door koud af te douchen).

Hoe kan ik beginnen met de Wim Hof Methode?

Als met alles: begin klein. Proef eerst eens van de ademhalingsoefening. Een simpele start is om mee te doen aan de online minicursus van Wim Hof zelf. Die vind je online op wimhofmethod.nl of op Youtube.

Back To Top