Skip to content

Van: Pamela van Booren

Ik heb pijn. Ik heb artrose en daarnaast een zeldzame botziekte genaamd SCCH. Dit staat voor Sternocostoclaviculaire Hyperostosis. SCCH wordt veroorzaakt ontstekingen van het borstbeen, de sleutelbeenderen, ribben en soms ook de wervelkolom en schouders. SCCH is een auto-immuunaandoening en doet, net als de meeste reumatische aandoeningen, behoorlijk pijn.

Omdat mijn leven werd bepaald door pijn, ben ik gaan zoeken naar elke mogelijke oplossing. Ik wil zo min mogelijk pijnstillers, maar ik ontkom er soms niet aan. Inmiddels ben ik zover dat ik de zwaardere middelen kan laten staan. Ik heb grote stappen gezet en een hoop weten te verbeteren, door aanpassingen aan mijn voeding en werkplek, beweging, fysiotherapie, bewuste ontspanning en het gebruik van supplementen en medicatie. Ook geestelijke bewustwording is een belangrijk element op mijn pad geweest. Door mijn ziekte word ik gedwongen om bijvoorbeeld vaker nee te zeggen, mijn grenzen aan te geven en om hulp te vragen.

Ik heb nu minder tot geen pijnstillers nodig. De pijn is gezakt tot een acceptabel niveau, waarbij ik kan functioneren – wat een opluchting!

In dit artikel wil ik een aantal van mijn beste ontdekkingen met u delen. Ik wens iedereen met pijn, een zo pijnvrij mogelijk leven toe. Ik weet uit ervaring dat ik stap voor stap het leven een stuk draaglijker heb kunnen maken. Makkelijk was het niet – maar wel méér dan moeite waard.

 

Tip 1: Voeding kan helpen pijn te verminderen

Ik ben erachter gekomen dat wat ik eet, echt het verschil maakt. Het was – en is – een behoorlijke zoektocht om uit te vinden waar ik met het beste bij voel. Dat zal voor iedereen hetzelfde zijn. Ik heb veel baat bij een vast voedingspatroon en nu ik er aan gewend ben, wil ik niet meer anders. Mijn tips zijn dus:
– Ik eet elke middag een salade met groenten, peulvruchten en een goede kwaliteit biologische olijfolie, een avocado en, zeer regelmatig, broccoli en andere koolsoorten. Ik gebruik veel kruiden en specerijen met een heilzame werking, zoals kurkuma, gember, cayenne, kerrymengsels, kaneel en Italiaanse kruiden.
Verenigingsnieuws KruimelnieuwtjesArtikel
– Ik drink elke dag een kopje zelfgemaakte bottenbouillon. Echte bottenbouillon is een heus powerfood voor je bewegingsapparaat.
Boekentip: Ik heb veel gehad aan het boek The Inflammation-Free Diet Plan van Monica Reinagel.

 

Tip 2: Supplementen tegen pijn

Ik heb ook uitgevonden dat er, naast mijn voeding, supplementen zijn tegen pijn. Omdat ik zo min mogelijk pijnstillers wil slikken, ben ik gaan kijken naar natuurlijke aanvullingen.

 

Tip 3: Houd een pijndagboek bij

Het bijhouden van een pijndagboek heeft mij veel geholpen. Ik kreeg hierdoor daadwerkelijk inzicht wanneer en waardoor mijn pijn erger werd. Ik gebruikte het dagboek ook in mijn gesprekken met de artsen en kreeg inzicht in welke therapieën en behandelingen me hielpen. Ik kreeg zo mijn persoonlijke overzicht en pijnbestrijdingsplan. Het helpt me nog steeds bij het maken van keuzes in het dagelijks leven; het geeft me grip op mijn dag.
Tip: Ik heb erg veel gehad aan het Het Pijnboek van James Dillard – ook een leestip. In dit boek vind je een voorbeeld van een pijndagboek en -bestrijdingsplan.

 

Tip 4: Beweeg

Ik sport binnen mijn mogelijkheden, drie keer per week een uur. Voor mij betekent ‘binnen mijn mogelijkheden’ dat ik cardiotraining en fitness alleen met mijn been-, buik- en rugspieren doe. Daarnaast doe ik dagelijks yoga-oefeningen binnen mijn mogelijkheden. Sport is enorm belangrijk voor mij, want het heeft veel belangrijke voordelen. Sporten verbetert mijn doorbloeding, werkt voor mij pijnstillend, verbetert mijn conditie en maakt mijn spieren sterker. Ook slaap ik beter en wissel ik zo goed af tussen in- en ontspanning.

 

Tip 5: Natuur- en reguliere geneeskunde en orthomoleculaire therapie tegen pijn

Ik ben, naast de reguliere geneeskunde, ook breder gaan kijken. Zo heb ik veel baat gehad bij de adviezen van een orthomoleculair geneeskundige arts. Hij heeft mijn darmflora onder de loep genomen, door middel van een ontlastingsonderzoek. Met de ImuPro-test heeft hij daarnaast onderzocht of ik ontstekingsbevorderende voeding aan het eten was, waar ik niet tegen zou kunnen, want ik wilde weten of ik voedselintoleranties had. Ik bleek best sterk op koemelkproducten te reageren. Ik eet nu al vier maanden geen koemelkproducten meer en ook dit heeft bijgedragen aan verbetering van mijn situatie. Gelukkig mag ik wel schapen- en geitenproducten.

Wil je met voeding of met de adviezen van een orthomoleculair arts aan de slag gaan, is mijn ervaring dat je het moet volhouden. Pas na vier tot zes maanden merkte ik namelijk het verschil. Ook hier had ik veel aan het Het Pijnboek van James Dillard; er worden veel tips gegeven over de mogelijke therapieën die je bij chronische pijn kunt uitproberen.

 

Tip 6: Ga naar de fysio- of bewegingstherapeut

Mijn fysiotherapeut is mijn reddende engel. Hij behandelt me met massage, maakt verkleefde spieren los en verhelpt triggerpoints. Ik had altijd een uitstralende pijn in mijn arm, wat een gevoel gaf alsof er iemand keihard in mijn arm zat te knijpen. Dat heeft mijn fysiotherapeut verholpen. Ook

kan ik mijn hoofd weer beter bewegen. Ik kan je aanraden om te zoeken naar een therapeut die bij jou past, want elke therapeut werkt op zijn eigen manier; er is er vast een die jou kan ondersteunen zoals mijn fysiotherapeut dat doet.

 

Tip 7: Ontspan!

Niets werkt voor mij beter dan inspanning af te wisselen met ontspanning. Ik geniet van wandelen, een goed boek en het samenzijn met fijne mensen. Deze ontspannende dingen heb ik bewust onderdeel gemaakt van mijn weekindeling. Ik liep altijd veel te hard aan mezelf voorbij; ik heb jarenlang onder hoge druk geleefd door werk- en privésituaties. Door bewust mijn momenten te nemen, is de druk er nu af. Dit geeft niet alleen minder pijn, maar ik heb ook het idee dat ik minder ontstekingen heb.

 

Tip 8: Ik heb mijn werkplek aangepast.

Ik heb er lang over gedaan, maar inmiddels heb ik ook op mijn werk gezorgd voor een werkplek waar ik goed kan zitten. Dit geeft mij enorm geholpen. Ik werk niet alleen prettiger, maar ook kom ik minder moe thuis. Tip: Bespreek je situatie met je werkgever en je collega’s, zodat je werk en werkplek inricht om het zo comfortabel mogelijk te houden. Schakel een arbeidsdeskundige in die met jou kan kijken naar wat voor jou een optimale werkplek is.

 

Tip 9: Accepteer je beperkingen, zeg vaker nee

Niemand kan altijd alles. Ik dus ook niet. De pijn en ontstekingen dwingen mij steeds na te denken; in mijn geval ben ik erachter gekomen dat nee zeggen een belangrijk aandachtspunt is. Ik kan het letterlijk niet meer allemaal op mijn schouders nemen. Ik heb nee zeggen moeten leren; ik deed dit veel te weinig en dit vrat aan me. Nu ik mijn grenzen beter aangeef, voel ik me krachtiger, beter geaard en ben ik assertiever.

 

Tip 10: Denk in oplossingen.

Ik probeer zoveel mogelijk in oplossingen en niet in problemen te denken. Niet reactief, maar proactief zijn
Pamela van Boren en partner. en op die manier mijn gezondheid naar eigen hand te
zetten, binnen de beperkingen die ik heb. Gezond zijn is de basis voor een goed leven. In mijn ogen is het

dus cruciaal dat ik daar mijn verantwoordelijkheid voor neem. Immers, het is mijn lijf en mijn leven. Inmiddels is het mijn drijfveer geworden en heb ik mij ontwikkeld als natuurgeneeskundige. Ik vind het leuk om mensen te helpen bij het werken aan hun gezondheid. In dit vak ben je ook nooit uitgeleerd. Ik houd van persoonlijke ontwikkeling; voor mij is het leven een ontdekkingstocht naar wie je zelf bent en hoe je met anderen omgaat. Ik wil elke dag van het leven genieten, ook met alles wat ik níet kan. Er zijn nog steeds allerlei therapieën die ik kan proberen. Laatst kreeg ik van een zakenrelatie een zeer interessante tip over homeopathie bij auto-immuunziekten; een compleet nieuwe groep middelen die pas zeer recent zijn ontwikkeld. Een heel kennisgebied om me in te verdiepen dus, zowel voor mezelf als voor onze klanten. De geneeskunde staat niet stil – en ik ook niet.

Back To Top