Skip to content

Wat houdt de OCA in?

OCA staat voor Observeren, Creëren en Activeren, voor je beste zelf! Van origine is dit een interventiebedrijf, voornamelijk gericht op activatie en re-integratie. Het is een landelijke organisatie die sinds 1992 bestaat. Marieta ter Wolter is ergotherapeut en werkt ook op het hoofdkantoor van OCA. Ze houdt zich bezig met het ontwikkelen van revalidatieprogramma’s en met het leiden van informatieve bijeenkomsten voor diverse instanties.

OCA-centra zijn op diverse plaatsen in Nederland te vinden. OCA behandelt voornamelijk mensen met pijnaandoeningen aan het bewegingsapparaat en richt individuele trajecten in voor mensen met fysieke en mentale problemen die hun werk en privéleven zo actief mogelijk weer op willen pakken. De klachten betreffen voornamelijk pijn bij het bewegen; veroorzaakt door ziekte, na een ernstige aandoening, of onverklaarbare, psychische of chronische klachten.

Wat houden de programma`s in?

Een revalidatieprogramma start na verwijzing door een huis-, bedrijfsarts of medisch specialist. Een kennismakingsgesprek is gratis. Voor een individueel chronische-pijnprogramma zijn 12-weken-werkgeversmodules bij te kopen; additionele modules die de werkgever voor een werknemer kan kopen.

Daarnaast zijn er werk- en re-integratieprogramma`s. Verwijzing gaat meestal via de bedrijfsarts en de cliënt zelf. Een kennismakingsonderzoek is gratis. De programma`s kunnen preventief worden ingezet, dan worden ze vergoed vanuit de werkgever, en curatief: dan geven grote instanties aan wat er wel of niet gaat.

Hoe zit het met vergoeding?

Onder de eerstelijnszorg valt de fysio-/ergotherapeut om de hoek. Onder tweedelijnszorg vallen instanties als OCA. De arbeidsvraag hoort niet meer in de gezondheidszorg. De vergoeding voor het zorggedeelte is een pittiger traject. Het werkgedeelte gaat in samenwerking met de werkgever. Al met al kan het zijn dat een zorgverzekering voorwaarden stelt, zoals dat de eerstelijnszorg eerst geheel doorlopen moet zijn. Als instroom via het werk plaatsvindt, zal de werkgever de vergoe

ding betalen.

Connectie met UWV

UWV is een van de providers van OCA. De vraag is: Welke informatie gaat naar UWV? Er zijn wel veel contacten. De UWV-deskundige is hierbij nog steeds het beslissende orgaan. Voor degenen die al in het proces rondom UWV zitten, zijn er ook werk-fitprogramma`s. Ook zijn er diverse patiënten die tussen oude en nieuwe UWV-situaties vallen. Tip vanuit een patiëntenlid: het UWV heeft tegenwoordig ook de no-riskpolicy. OCA heeft niet de connecties om leden hierbij te ondersteunen. De werknemer staat in de huidige regeerakkoorden sterker dan de werkgever.

Hoe gaat het OCA te werk?

Bij het OCA:

  • Krijgt u gesprekken over het leren leven met pijn en de aandacht weer te kunnen richten op de zelf gestelde doelen.
  • Heeft u een eigen bijdrage aan uw revalidatieproces.
  • Gaat u onderzoeken wat u op dit moment aankan. Aan de hand van die gegevens, zal er een plan gemaakt worden.
  • Krijgt u uitleg en wordt u begeleid bij de bewegingsoefeningen.
  • Gaat u uw activiteitenniveau verhogen.

Pijn is complex en beïnvloedt naast het lichamelijke aspect ook uw relaties, werk, vriendschappen en hobby’s, dus hoe de kwaliteit van leven wordt ervaren. Op lange termijn leert u hoe de balans beter kan worden geregeld.

Fases van de behandeling

Intakefase: gevolgen van klachten: minder bewegen, verminderde kracht, conditie. In de behandelfase gaat een bedrijfsfysiotherapeut bijvoorbeeld, indien de werkgeversmodule is aangeschaft, ook mee naar uw werk.

Ontdekfase: hier worden de pieken en dalen geclassificeerd. Wat doet u als de pijn toeneemt? Dit vraagt om een analyse van de patiënt, ook wel de basislijnperiode genoemd.

Overige vragen:

Een behandeling is ongeveer een dagdeel per week. Het traject duurt meestal 12 weken.

Alle verslagen die de deur uitgaan naar werkgevers, worden getoetst, zodat werkgevers of UWV niet alles kunnen achterhalen. Alleen de bedrijfsartsen mogen de medische gegevens ontvangen; de werkgever niet.

Via de wet WWKGZ, zijn klachten tegen UWV in te dienen. UWV zal zelf ook de interne organisatiemissers op willen lossen.

Meer lezen: kijk dan op www.scch.n

Back To Top