Skip to content

Heeft u chronische pijnklachten en een medisch traject doorlopen, maar blijven uw pijnklachten bestaan? Belemmeren ze u in uw dagelijkse activiteiten? Een pijnrevalidatieprogramma is dan mogelijk een optie.

Wat is pijnrevalidatie?

Pijnrevalidatie gaat verder dan alleen het verminderen van de pijn of het zoeken naar de oorzaak ervan. Dat is in het verleden immers al uitgebreid gedaan, zonder het gewenste resultaat. Toch vraagt u zich waarschijnlijk af hoe het kan dat de pijn blijft bestaan. Een precies antwoord is vaak niet mogelijk, omdat meerdere factoren een rol zijn gaan spelen bij het in stand houden van de pijn. Uw chronische pijn- of vermoeidheidsklachten zullen niet alleen invloed hebben op uw lichamelijke functioneren, maar ook op uw psychische en sociale welzijn. Pijnrevalidatie is er op gericht om uw functioneren op al deze drie gebieden te verbeteren en de invloed van de klachten op uw leven te verminderen.

Algemene doelen

Pijnrevalidatie kent vier algemene doelen. Het eerste doel is leren dagelijkse activiteiten goed en effectief uit te voeren, ondanks de pijn. Patiënten leren om hun energie evenwichtig te verdelen en vanuit dat evenwicht activiteiten op te bouwen en keuzes te maken.

Het tweede doel is het veranderen van het denken over pijn en het voelen van pijn. Zo wordt informatie gegeven over de verschillende aspecten van pijn, zodat patiënten hun eigen pijngevoelens en wat zij verwachten te voelen bij pijn, beter leren begrijpen.

Het derde doel is dat patiënten leren activiteiten anders te doen. Ze leren te accepteren wat ze wel en wat ze niet kunnen en hoe ze daar mee om moeten gaan. Ze leren zich te ontspannen en hun activiteiten slimmer te plannen.

Het vierde doel is het verminderen van stoornissen in lichamelijke functies bij patiënten, bijvoorbeeld door verbetering van spierkracht, bewegingsmogelijkheden en uithoudingsvermogen. De algemene doelen vormen de basis voor de individuele revalidatieplannen.

Individuele doelen:

Patiënten die een pijnrevalidatieprogramma volgen, krijgen een eigen revalidatieplan met persoonlijke behandeldoelen. Een revalidatieplan is een beschrijving van de inhoud van de behandeling. Pijnrevalidatie is altijd maatwerk.

Maatwerk

Een pijnrevalidatieprogramma is samengesteld uit zorgvuldig op elkaar afgestemde behandelingen, die passen bij de wensen en mogelijkheden van patiënten.

Samenstelling van een pijnteam

Leden van een pijnrevalidatieteam werken in een multidisciplinair teamverband. Het team zorgt voor afstemming tussen de verschillende behandelingen van een patiënt en bewaakt de resultaten. De revalidatiearts is eindverantwoordelijk. In een pijnrevalidatieteam zijn in ieder geval de volgende disciplines vertegenwoordigd: revalidatiegeneeskunde, ergotherapie, fysiotherapie, psychologie, maatschappelijk werk, bewegingsagogie en verpleegkunde (bij klinische opname).

Meer weten?

In heel Nederland zijn revalidatiecentra te vinden. Via www.revalidatie.nl kunt u bij “Zoek een revalidatieinstelling” op een interactief kaartje zoeken op ‘Chronische pijn. Voorbeelden zijn Roessingh, OCA, SintMaartenskliniek, Revalis en meer.

Bron: www.revalidatie.nl, factsheet Pijnrevalidatie

Back To Top