Skip to content

Van Pamela van Booren

Even voorstellen: Mijn naam is Pamela van Booren. Sinds 1999 werk ik in natuurdrogisterij ‘van der Pigge’ in Haarlem. Daar heb ik veel kennis opgedaan over goede voeding en voedingssupplementen. In 2004 werd ik Assistent Drogist en in 2012 ontving ik mijn Drogist diploma. Daarnaast heb ik verschillende opleidingen, workshop en seminars gevolgd waaronder een opleiding voor natuurgeneeskunde aan het Hippocrates te Bloemendaal tussen 1997 en 2002. Ook heb ik een opleiding gevolgd aan de Academie voor natuurgeneeskunde te Utrecht tussen 2004 en 2006. Daarnaast heb ik seminars gevolgd zoals de Solgar Basic and Advanced Course, Bonusan, Nutriphyt, Vitortho, Metagenics etc. Vorig jaar ben ik met een nieuwe functie gestart als brandmanager en volg ik de opleiding Nima A. De drogisterij waar ik werk is lid van de branchevereniging NPN (Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland).

Door geconfronteerd te worden met de aandoening SCCH, ben ik mezelf niet alleen als drogist verder gaan verdiepen in voeding en leefstijl, maar ook door pijnklachten waar mijn medicijnen niet tegen hielpen. Vanuit mijn visie, de holistische natuurgeneeskundige visie, geloof ik in de kracht van gezonde voeding en natuurlijke geneesmiddelen.

Met dit artikel wil ik u informeren en adviseren. Adviezen gebaseerd op kennis die ik tijdens mijn werk en studie heb opgedaan. Mocht u een van de adviezen willen uitproberen, dan is mijn eerste tip: ga in overleg met uw arts of specialist in gesprek met een voedingsdeskundige. Bijvoorbeeld een diëtist of een orthomoleculair arts.

In de loop der jaren ben ik steeds beter ben geworden in het bepalen van wat goed voor mij is, op het gebied van voeding, bewegen en leefstijl. Bijvoorbeeld dat ik voldoende slaap, en verrichte inspanning voldoende afwissel met ontspanning. De kennis die ik heb opgedaan deel ik graag met u. Ik hoop dat u na het lezen van dit artikel zult nadenken over het belang van goede voeding. Voeding die bijdraagt aan een vitaler leven.

Pijn bezien vanuit een holistisch natuurgeneeskundig perspectief

In de nieuwsbrief van december 2017 deelde ik ik mijn persoonlijke ervaring in het artikel ‘10 tips tegen pijn’. In dit deel zal ik vanuit mijn expertise als natuurdrogist ingaan op een aantal voedingsaspecten. Door mijn opleiding natuurgeneeskunde ben ik jarenlang geschoold in (natuurlijke) voeding, fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, homeopathie en natuurgeneeskunde. Ik ben altijd bezig met wat de oorzaak van een ziekte zou kunnen zijn. Daarnaast krijg ik via mijn professionele contacten doorlopend informatie, die ik weer deel met mijn klanten van de drogist. Dit geeft mij kennis en inzicht in hoe ik wil omgaan met mijn pijnklachten. Het zoeken naar een mogelijke oorzaak en die aan te pakken, in plaats van mezelf uitsluitend te richten op de symptoombestrijding, heeft mij veel gebracht. Ik zie het als het zoeken naar een sleutel waar de verstoring kan ontstaan; zowel fysiek als geestelijk. Het is aan u om te bepalen of deze manier van kijken naar pijn bij u past. Het vraagt namelijk de bereidheid om naar uzelf te kijken en op zoek te gaan naar wat goed voor u is, met vallen en opstaan. Van daaruit kunt u, met de nodige discipline, keuzes maken en het volhouden. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, kan ik vanuit persoonlijke ervaring vertellen dat deze manier van kijken naar pijn mij veel waard is geweest. Ik ben nog steeds onderweg, en leer iedere dag meer over mezelf. Mijn intrinsieke motivatie is heel hoog omdat ik mij zo goed mogelijk wil voelen en mezelf zo min mogelijk wil beperken.

De juiste voeding kan pijn helpen verminderen

Uw voedingsgewoonten hebben invloed op pijn. Kritisch kijken naar uw eetgewoonten is daarom belangrijk en zinvol bij het verminderen van pijn. (zie F.A.J. Muskiet (2011). De evolutionaire achtergrond, oorzaak en consequenties van chronische systemische lage graad ontsteking; betekenis voor de klinische chemie. Nederlands tijdschrift Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (2011), vol. 36, no. 4.) Bij ontstekingsziekten zoals SCCH, reuma, fibromyalgie, artritis en artrose zijn ontstekingen de belangrijkste oorzaak van chronische pijn. Wat u eet heeft invloed op hoe gevoelig uw lichaam is voor ontstekingen en pijn. Het eten van de juiste voedingsstoffen helpt om het ontstekingsproces te beheersen, uw weerstand tegen pijn te vergroten en de bijwerkingen van eventuele medicatie te beperken. En er zijn een aantal belangrijke stappen die u zelf kunt maken, los van welke behandeling dan ook.

De nu volgende tips hebben vooral betrekking op het beheersen van ontstekingspijnen aan spieren en gewrichten aan spieren en gewrichten.

De Basis: Kies voor een gezond voedingspatroon.

Koop pure, onbewerkte en verse producten en kook zelf.

Zo weet u zeker dat er geen toevoegingen zoals smaakversterkers en suiker aan uw voeding zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld: Verse groenten en verse kruiden (gedroogde), kiemen, fruit, zeewier, volwaardige granen, vette vis zoals zalm, makreel, sardines en haring, noten en zaden.

Drink voldoende water

Water spoelt het lichaam letterlijk schoon. Dranken zoals zwarte thee, koffie en sappen mag u niet meetellen als vochtbron. Op zijn tijd een glas rode wijn kan ontstekingen tegengaan. ‘Op zijn tijd’ betekent af en toe een glaasje.

Voorkom een tekort aan voedingsstoffen

Een tekort aan vitamine D kan bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen. Net als dat een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik. In de orthomoleculaire geneeskunde gaat men uit van een optimale voedingstoestand, door het toedienen van een hogere dosis vitamines en mineralen dan aanbevolen in de ADH, om ziekten te behandelen zonder dat het toxisch is.

Let op uw gewicht

Overgewicht en onder andere buikvet, kunnen ontstekingsprocessen aanwakkeren. Laat uw voeding dus bestaan uit voedingsproducten met zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen, die energie geven en herstel bevorderen. Dat betekent concreet dat uw voeding moet bestaan uit: groenten, groenten, en nog eens groenten.

Ontstekingen en Pijn: de voedsel do’s en dont’s

DO’S – Eet jezelf gezond met deze voedingsmiddelen

Biologische zuivel en vlees

Biologische boeren geven hun koeien natuurlijke voeding: namelijk gras. Dankzij natuurlijke voeding heeft de koeienmelk de juiste vetzuursamenstelling. Biologisch vlees en zuivel van met gras gevoerde koeien, kunt u daarom met mate eten. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor zuivel van geiten of schapen. Voor het koken zijn er ook biologische kookroom cuisine varianten. Niet biologische koeien krijgen vaak meer medicatie toegediend zoals preventieve antibiotica en groeihormonen. Daarbij zitten er vaak meer bestrijdingsmiddelen in het voer van deze koeien.

Als alternatief voor melk kunt u tegenwoordig ook kiezen uit verschillende plantaardige zuivel zoals:

  • amandelmelk
  • rijstmelk
  • sojamelk
  • havermelk

Eiwitten

Voldoende eiwitten in het lichaam zorgen ervoor dat ontstekingen in uw lichaam beter kunnen herstellen. Peulvruchten, noten en zaden zijn goede plantaardige eiwitbronnen. Noten zijn ook rijk aan gezonde ontstekingsremmende vetzuren. (Biologische) eieren, (biologische) bottenbouillon, wilde vette vis en (biologisch) vlees, het liefst kip en wild, zijn goede dierlijke eiwitbronnen.

Bij het eten van eiwitten is het van belang om voldoende groenten te eten. Groenten leveren de basevormende mineralen die uw lichaam helpen de zuur base balans te behouden.

Gekweekte zalm wordt gekweekt in grote bassins, waar ze gevoerd worden met granen in plaats van alg; een bron van omega 3.

Plantaardige bronnen van eiwitten zijn:

  • quinoa
  • peulvruchten
  • paddenstoelen en champignons
  • haver(-mout)
  • noten en zaden
  • spirulina
  • broccoli
  • soja

DON’TS – Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen.

Fastfood / gefrituurd voedsel.

Fastfood en gefrituurd voedsel hebben over het algemeen weinig voedingswaarden. Ze dragen eerder bij aan een slechte gezondheid, doordat ze veel verzadigde vetten, zout en calorieën bevatten. Daar komt bovenop dat er niet veel vezels, vitamines en mineralen in zitten. Meer informatie over het eten van junkfood. ussevandervelde.com

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Kant-en-klaarmaaltijden en voeding en sauzen uit pakjes en zakjes zijn slecht voor de gezondheid. Hoe meer het voedsel is bewerkt, des te ongezonder de samenstelling van de voeding zal zijn. De hoeveelheid vitamines, mineralen, vezels en eiwit neemt af, terwijl de hoeveelheid verzadigd vet en toegevoegde suikers toeneemt.

Gebak en koek met kunstmatige bakvetten

Deze bevatten vaak veel ongezonde vetten zoals transvetzuren en een teveel aan omega 6-vetzuren. Een teveel aan omega 6 stimuleert laaggradige ontstekingen in het lichaam en verstoort de doorbloeding. Goede voedingsstoffen komen daardoor niet meer op de juiste plekken terecht, en wanneer afvalstoffen niet goed worden afgevoerd, nemen pijnklachten toe.

Zuur-Base in balans

Een verzuurd lichaam veroorzaakt een tekort aan verschillende mineralen. De pH waarde van ons bloed wordt ontzettend nauw gereguleerd en moet tussen de 7,37-7,45 blijven. Verzuurd bloed zal bijvoorbeeld calcium aan de botten onttrekken, zodat het bloed minder zuur wordt. Zure afvalstoffen in het lichaam zijn een gemakkelijke voedingsbron voor ontstekingen, schimmels, stofwisselingsslakken en diverse kwaadaardige bacteriën. Met name via de darmen komt er een overschot aan zuren terecht in het bind- en vetweefsel en veroorzaakt immuniteitsstoornissen. De zuurgraad hangt dan ook nauw samen met de kwaliteit van leven. ussevandervelde.com

Gezond en betaalbaar

Gezond eten kan echt betaalbaar zijn. Het gaat erom een voedingspatroon te vinden met natuurlijke producten, gebaseerd op wat u nodig heeft. Eet bijvoorbeeld regelmatig vegetarisch of veganistisch. Dit scheelt niet alleen in de portemonnee, maar ook in dierenleed en druk op het milieu.

Het veranderen van uw voedingsgewoonten is niet eenvoudig. Ik hoop dat ik u met dit artikel vooral aan het denken heb gezet. Wellicht is het een eerste stap om te kijken naar uw eigen voedingspatroon. Veranderen doet u met kleine stapjes. Een eerste stap kan zijn: houd een eetdagboek bij. Zo kunt u op een overzichtelijke manier bekijken of uw voedingspatroon de juiste is. Kleine stapjes geven een meer blijvend resultaat dan stappen nemen die eigenlijk te groot zijn. Inmiddels ben ik al al twee jaar bezig met het verbeteren van mijn voeding. Stap voor stap boek ik meer goede resultaten, maar het moet wel behapbaar blijven.

Het is tenslotte uw lijf en uw leven. Er is er maar één die goed voor dat lijf kan zorgen en dat bent u. Ik wil graag met zo min mogelijk pijn door het leven. In mijn zoektocht naar een leven zonder pijn, is het helaas nog niet gelukt om helemaal pijnvrij te zijn; maar de situatie is nu gelukkig een stuk leefbaarder. Wat wilt u voor uzelf?

Wil u aan de slag met gezonde voeding?

Dan kunt u het volgende doen:

  1. Kijk samen met een diëtiste naar uw voeding en eetpatroon, met of zonder een verwijzing van de huisarts.
    • NVD is de diëtistenvereniging met alle informatie over diëtisten bij u in de buurt.
    • Natuur Diëtisten Nederland is een collectief van professionele diëtisten met een brede kijk op voeding en gezondheid. Een initiatief van Marijke de Waal Malefijt
  2. Een orthomoculair arts kan u ook adviseren.
  3. Het voedingscentrum biedt veel informatie over gezonde voeding en de schijf van vijf.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u mij mailen via: info@vanderpigge.nl of info@cno-scch.nl

Back To Top