Skip to content

Het LUMC is de afgelopen tijd druk bezig geweest met wetenschappelijk onderzoek. Anne Leerling, arts en onderzoeker bij het LUMC, licht het onderzoek naar Natrium-fluoride PET/CT bij CNO graag toe. 

“Tot nu toe zijn er voor chronische non-bacteriële osteitis (CNO) geen manieren om de ziekteactiviteit te meten. Daarom onderzochten we of een speciale scan genaamd Natrium-fluoride PET/CT (NaF PET/CT) nuttig kan zijn voor dit doeleinde bij volwassenen met CNO. Deze scan kan zowel de structuur als de activiteit van botten in beeld brengen. We hebben 43 volwassenen met CNO en 16 mensen zonder CNO onderzocht; ze ondergingen allemaal de NaF PET/CT.  

We hebben vervolgens gekeken naar hoe de botten eruitzien op de scan en hoe actief de botombouw is. We hebben geprobeerd om de hoeveelheid activiteit van het bot te meten. Op de NaF PET/CT zagen we dat bepaalde botveranderingen, zoals verdikking van bepaalde botten en verkalking van een ligament, vaak voorkwamen bij CNO-patiënten. De metingen toonden aan dat de activiteit in de aangetaste botten hoger was dan de activiteit van de gezonde botten in dezelfde mensen, en ook hoger dan bij de controlegroep zonder CNO.  

De hoogste activiteit was te zien in de zachte weefsels en gewrichten, zoals het costoclaviculaire ligament, en dit hing samen met ontstekingswaardes in het bloed. Al met al lijkt de NaF PET/CT veelbelovend te zijn voor het onderzoeken van CNO bij volwassenen. Het kan helpen om gedetailleerd te kijken naar de structuur van botten en weefsels en ook laten zien hoe actief de ziekte is.  

In de toekomst zullen we onderzoeken of deze scan daadwerkelijk gebruikt zal kunnen worden om de ziekteactiviteit bij CNO te meten. Als dat lukt, kan het helpen in de behandeling. 

Back To Top