Skip to content

Begin dit jaar kreeg ik vanuit de CNO-SCCH de vraag of ik veertien dagen lang het pijnverminderingsprogramma van Reducept zou willen testen. Dit is een soort game die je speelt via een virtualrealitybril. Hier hoefde ik niet lang over na te denken: ja, natuurlijk wilde ik dat!

Het programma neemt je mee op reis door je zenuwstelsel. Vanaf de pijnlijkste plek in je lijf, door je ruggenmerg naar het alarmcentrum in je hersenen. Als nerd werd ik hier helemaal enthousiast over; dit volgt precies de pijntheorie zoals ik hem ken, maar nu beleef ik hem van binnenuit in mijn lijf en kom ik in een driedimensionale ruimte oog in oog te staan met mijn lichaam en mijn pijn. Wow, wat een mooie overgang van theorie naar praktijk. En wat een beleving om vanuit een ruimteschip virtueel door je lijf te reizen!

De oefeningen

Tijdens de reis maak je diverse tussenstops, waar je opdrachten mag uitvoeren waarmee je het pijnsysteem van je zenuwstelsel opnieuw traint. Denk hierbij aan focustraining. Dit ging mij niet goed af: als een taakje saai is, ben ik zo afgehaakt. De ontspanningsoefeningen gingen al een stuk beter. Je leert een positief gevoel op te roepen met het ophalen van fijne herinneringen, waardoor je alarmsysteem uitgaat. Dit voelt als een cadeautje aan jezelf! Heerlijk!

En dan de meest verrassende oefening: Schiet je pijn neer! Yay! Hierbij richt je je aandacht eerst op de pijnlijkste plek in je lijf. Daarna ga je op de rode pijnprikkels op je zenuwen schieten, totdat ze veranderen in neutrale groene prikkels. Hierna moet je pijn verminderen. Wat geeft dat een lekker en krachtig gevoel zeg! ‘Piew piew piew: en nu wegwezen pijnprikkels. Jullie zijn niet meer nodig!’

Mijn resultaat

Na de veertien dagen was mijn pijn flink afgenomen. Ik startte de test met een gemiddelde pijnscore van 7 uit 10. Dat nam af naar 4,5. Of dit door Reducept komt, vind ik moeilijk te zeggen. Mijn pijn wisselt sowieso flink en ik denk dat het hertrainen van je pijnsysteem toch wat meer tijd in beslag neemt dan veertien dagen.

Ga ik door met het hertrainen van mijn pijnsysteem? Ja! Maar ik ga hier Reducept niet voor gebruiken. Een heel aantal taakjes tijdens het spel kwamen me namelijk erg bekend voor. De focustraining, ontspanningsoefeningen en het ophalen van positieve herinneringen zijn namelijk ook verweven met mijn dagelijkse meditatieoefeningen. Dit is iets wat beter bij mij past dan gamen.

Toch had ik deze ervaring niet willen missen. Op reis gaan door je lijf en zo de oefeningen van binnenuit meemaken was een unieke en leerzame ervaring, die ik iedereen kan aanraden die zijn chronische pijn beter wil leren managen!

Back To Top