Skip to content

Als je ziek bent (of je kind is ziek) en er is een behandeling nodig, dan wil je een ziekenhuis of kliniek en een zorgverlener vinden die bij je wensen past. Maar hoe doe je dat? Patiëntenfederatie Nederland geeft 7 tips om je op weg te helpen.

1 Bepaal wat je belangrijk vindt
Je wilt bijvoorbeeld niet te ver reizen, dat het klikt met de zorgverlener, dat hij of zij veel ervaring heeft en dat er een korte wachttijd is. Zet daarom voor jezelf op een rijtje welke eisen je stelt aan een zorgverlener en ziekenhuis.

2 Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie
Op de websites van ziekenhuizen vind je informatie over actuele wachttijden, keurmerken en sterftecijfers. Deze informatie vind je ook op www.zorgkaartnederland.nl.

3 Lees ervaringen van anderen
Wil je weten wat andere patiënten voor ervaringen hebben met een bepaalde zorgverlener of instelling? Kijk op www.zorgkaartnederland.nl. Daar vind je meer dan 126.000 zorgaanbieders en er staan ruim 660.000 ervaringen online. De ervaringen van andere mensen kunnen je helpen om een beeld te krijgen van waar je aanklopt met je zorgvraag.

4 Bespreek met je huisarts wat voor jou telt
Geef bij je huisarts aan dat je wilt meedenken over de beste zorgverleners en het beste ziekenhuis voor jou of je kind. Voordat je huisarts je doorverwijst, besluit je zo samen welke specialist goed bij je past.

5 Zoek uit wat de eventuele kosten zijn
Je hebt het recht om zelf een zorgverlener of ziekenhuis te kiezen, maar zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en maken hierbij steeds vaker afspraken. Zoek van tevoren uit of je (deels) moet betalen voor de zorg waarvoor je gekozen hebt.

6 Maak waar mogelijk eerst kennis
Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de zorgverlener, en in de kliniek of het ziekenhuis. Bespreek in het eerste gesprek altijd de dingen die je belangrijk vindt. Maak gerust aantekeningen of neem iemand mee. Als je weer thuis bent, kun je alles nog eens rustig nalezen. Als het eerste contact niet prettig verloopt, kun je om een andere zorgverlener vragen.

7 Second opinion
Heb je al een zorgverlener, maar twijfel je over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt? Je kunt dan om de mening van een andere zorgverlener vragen. Misschien vind je het lastig om je zorgverlener te vertellen dat je een second opinion wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor zorgverleners heel gewoon is.

Meer tips

Ter voorbereiding van je bezoek aan een arts kun je nog meer tips lezen op www.begineengoedgesprek.nl. Deel ook je ervaring via www.zorgkaartnederland.nl nadat je bent behandeld door een zorgverlener. Daarmee help je anderen met het maken van hun keuze.

Back To Top